Tudj meg többet a jamaikai muzsikáról

Ha felmerül Jamaika és zenéjének témaköre, többnyire az első dolog ami eszünkbe jut, az a reggae zene és Bob Marley. A karibi sziget kultúrája azonban nem merül ki ennyiben, hiszen rengeteg egyéb stílust köszönhetünk az ottani vagy onnan származó zenészeknek. Ilyen a rocksteady is, amely a 60-as évek derekán alakult ki Jamaikában többek között a soul, mento, ska stílusokból, és pár évig meghatározta a sziget zenei ízlését, majd fokozatosan reggae-vé tovább alakulva folytatta útját. Szerencsére manapság is léteznek zenekarok, amelyek a rocksteady stílus életben tartásán dolgoznak. Ideheza az egyetlen ilyen formáció a The Mighty Fishers, akik fennállásuk egy éve alatt jelentős sikerre tettek szert külföldön, de itthon is gyorsan bekapcsolódtak a reggae szcéna vérkeringésébe. Akik még nem ismerik őket, megtudhatják miről is van szó, követőik pedig itt értesülhetnek a legújabb hírekről.

– Hogy telik a nyár? Koncertek, turnék áradata?

Az idei nyarunk szerencsére meglehetősen mozgalmasan alakul, igaz a tavaszi szezonra sem lehetett panaszunk.

Nem rég tértünk haza Horvátországból, ahol a Skaville Fesztiválon játszottunk Sibenikben, és egy nagyon jó hangulatú, igazi fesztiválkoncerten vagyunk túl. Közben készülünk a Sziget Fesztiválra, ahol a pénteki estén játszunk az Afro- Latin színpadon, utána pedig jön a nyár igazán nagy dobása, a spanyol turné. Ennek keretében többek között Barcelonában, Gironában játszunk, majd befejezésképpen a Rototom Sunbsplash fesztiválon lépünk fel, amely Európa legnagyobb reggae fesztiválja. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ide is meghívtak minket, várjuk az eseményt, és természtesen az egész utazást.

– Miért koncentrálódik a figyelmetek inkább a külföldi állomásokra?

Az általunk képviselt stílus a rocksteady sajnos kissé alulreprezentált itthon, még a ska / reggae rajongók nagy része sem ismeri pontosan. Külföldön azonban egyrészt komoly rajongótábor, klub- és szervezői hálózat áll rendelkezésre, másrészt pedig az emberek hozzáállása sokkal nyitottabb, befogadóbbak az a különféle stílusokkal. Így ha meghívást kapunk egy eseményre, már maga a rocksteady muzsika ténye is garantálja, hogy nagyszámú, érdeklődő közönség jelenik meg a koncerten.

Az már csak hab a tortán, hogy van egy német label, a Rockingsteady.de, amely a külfödli fellépéseink jelentős részét kezeli.

Idehaza egyelőre Budapesten mozogtunk főleg, de célunk, hogy a rocksteady-t megismertessük a szélesebb hazai közönséggel is, hiszen egy nagyon jól táncolható és zeneileg is sokat nyújtó muzsikáról van szó, amely a 60-as évek jamaikájának slágerzenéje volt.

–     Vannak új tervek, esetleg valami aktuális projekt, új lemez?

Rengeteg tervünk van. A nemrég megjelent kislemez és klip előfutára a készülő albumnak, amelynek felvételeit szeptemberben, legkésőbb októberben kezdjük meg, és várhatóan decemberre el is készül majd a teljes anyag. Ha minden igaz, akkor ezt a lemezt a német label fogja kiadni és  forgalamzni. Sok koncert (Németország, Svájc, Ausztria stb), két – három kisebb turné vár ránk még idén, és persze folyamatosan szervezzük az újabbakat, hamarosan már a következő  évre is. Szeretnénk a lehető legtöbb helyre eljutni, és közben újabb és újabb ötleteken dolgozni, valamint sok időt együtt tölteni, hiszen nem utolsó sorban egy nagyon jó baráti társaságot alkotunk.

– Magyarországon mikor és hol láthatnak titeket legközelebb a rajongóitok?

Legközelebb augusztus 10-én a Szigeten játszunk a már említett helyszínen (Afro Latin Színpad, augusztus 10., 19:30) majd szeptember 27-én tartjuk egy éves születésnapi koncertünket a Dürer kertben. Télre tervezünk még lemezbemutatót és remélhetőleg becsúszik pár vidéki koncert is, de a naptár egyelőre csupa külföldi eseménnyel van tele, aminek mostnagyon örülünk, és várjuk, hogy a magyar közönség is „felfedezzen” minket.